Bane NOR vil gi kunst til folket!

Bane NORs dobbeltspor-prosjekt i Moss ønsker å gi noe positivt tilbake til folket. I fjor satt vi opp en 720m-lang spuntvegg langs havna som mange mener er stygg å se på. Vi har tatt disse signalene på alvor og ønsker nå å bidra til å gjøre denne veggen litt mer spennende i årene som kommer. Vi i Bane NOR har derfor bestemt oss for å utsmykke veggen med kunst. Tre store 50 meter brede, 4 meter høye flater er montert opp på veggen og disse vil rotere ulik kunst i årene som kommer. Dette er et samarbeid med Punkt Ø og Momentums samtidskunst-utstilling som er blant Skandinavias største. Årets biennale heter «The Emotional Exhibition» og åpnet lørdag 8. juni.

Dette er den første og eneste spuntveggen i Norge vi i Bane NOR har utsmykket med kunst, og det er kjempegøy! sier Kommunikasjonsansvarlig Nina Kjønigsen. Det er viktig å tenke litt utenfor boksen av og til, og kanskje inspirere andre til å gjøre det samme. Kunst er kunst og det er lov å tenke og tolke den som man vil, men jeg håper det bidrar til noe positivt og kanskje inspirerer til nye diskusjoner for de som ser den, sier hun.

Den første kunstneren ut er franske Pauline Fondevila. Hennes verk heter «A wall that is a song, that is a dream, that is a world.” Hun har skrevet en barnesang som disse setningene er hentet ut ifra og hennes kunst skal også vises på seilbåter i Mossesundet de neste dagene. Hennes visjon er noe lekent, noe optimistisk. «Vinden blåser opp»–noe er på gang, det er forandring i vente. «Vi leker med fiskene» og «Vi synger med fuglene» handler om nærhet til sjø og natur, til å drømme seg bort, om bevegelse og en reise. Hun har hentet inspirasjon fra enkle tegninger fra Samekultur og inkorporert båter, fisker og sjø i tegningene sine.

Koblingen mot vårt prosjekt er i så måte ganske fin. Byen Moss opplever nå store forandringer på ulike nivåer og mange har vært gjennom en tung periode. Dette kan også sees som en reise. Nå er det på tide å løfte blikket, finne humøret og optimismen for fremtiden. Moss har så mye å glede seg over, sier Kjønigsen.

Bane NOR i Moss har jobbet med dette prosjektet snart et år og har fått gode innspill fra samarbeidspartnere i Moss kommune, byjubileumskomiteen og andre. Planen for spuntveggen og disse tre flatene er å rullere ulik kunst i årene som kommer. Spunten vil bli stående fram til rundt 2025 når det nye stasjonsanlegget er ferdigstilt.

Foto: Glenn Lund, bane NOR